Geschiedenis van Fazer Piano’s
Het bedrijf Fazer Muziek is ontstaan toen in 1897 Konrad George Fazer de muziekwinkel (bladmuziek en instrumenten) van wijlen Anna Melans kocht. Fazer groeide uit tot een groot muziekconcern, waarvan de pianohandel en –fabricage slechts een onderdeel vormde.
Zoon Georg Fazer ging in de leer bij diverse muziekinstrumentenmakers in Duitsland en Oostenrijk en volgde in 1918 zijn vader op. In 1934 verwierf Fazer een licentie van de Svenska Förenade Piano & Orgelfabriken in Arvika om kleine Mignon piano’s te maken. Hierdoor werd ook de verkoop van de gewone piano gestimuleerd en het daaropvolgende jaar begon Fazer aan een eigen piano te werken. Het doel was goedkope, kwalitatief goede piano’s op de markt te brengen.
Na de dood van Georg Fazer in 1935 nam Roger Lindberg (zoon van Georgs zus) de leiding over. Tijdens de oorlog konden geen piano’s geïmporteerd worden, dus besloot Lindberg dat de tijd rijp was voor een eigen pianofabriek. Fazers pianofabriek ging uiteindelijk in 1940 in Helsinki van start. Begin jaren ’60 kon men de vraag niet meer aan en in 1963 kocht Fazer een grotere locatie in Halkia. In 1971 volgde John Eric Westö Roger Lindberg op. In die tijd bouwde Fazer zijn 10.000ste piano.
Eind 60-er begin 70-er jaren was de buitenlandse vraag naar Fazerpiano’s nog groter dan de binnenlandse; er moest weer uitgebreid worden. Dit gebeurde door een deel van de productie naar een fabriek in Linnanpelto te verleggen. In 1972 exporteerde Fazer ongeveer de helft van zijn productie.
Later, in de topjaren 1983-84, produceerde Fazer zelfs zo’n 7.000 piano’s per jaar en behoorde hiermee tot de grotere pianofabrieken van Europa. In die jaren werd driekwart van de productie geëxporteerd, voornamelijk naar West-Europese landen, waaronder Nederland. Al met al heeft het bedrijf bijna 100.000 piano’s gebouwd. Het waren solide instrumenten – met Langer mechaniek en Röslau staal – met een herkenbaar Fins design. In Nederland zijn vooral de modellen met kasten van 108 cm (Finlandia, AD, SL, Classic en Forte) bekend. In 1984 werd door Fazer ook nog het model Lapponia (112 cm hoog) op de markt gebracht. Alle Fazer-piano’s werden sinds 1983 met een Langer-80-mechaniek uitgerust, die een verbeterde repetitie-eigenschap had.
In september 1988 werd Fazer Piano verkocht aan Hellas Piano. De timing bleek goed, want korte tijd later zakte de pianomarkt in. Saillant detail is dat enkele jaren eerder, begin 1986 toen de handel nog bloeiende was, Fazer juist plannen had om Hellas te kopen, maar gelukkig voor Fazer kon er toen niet tot overeenstemming over de prijs gekomen worden. De nummering ging in 1988 over op de Hellasnummering. Deze piano’s zijn ook iets minder van kwaliteit. (Källor: M. Aunola, m.m.)