Geschiedenis van W. Hoffmann piano’s en vleugels
Wanneer het bedrijf W. Hoffmann is opgericht, weet ik niet precies. In een W. Hoffmann (Langlau) folder van dertig jaar geleden staat dat Wilhelmina Sophia Friederike Hoffmann in 1904 in Berlijn de firma W. Hoffmann als vennootschap liet inschrijven. Maar de oprichting vond al veel eerder plaats. Verschillende bronnen geven jaartallen tussen de 1888 en 1893 aan. Hoe dan ook, mevrouw W. Hoffmann staat met haar pianino’s op de tentoonstellingen in Berlijn in 1896, 1898 en 1902. En met succes. In 1902 krijgt zij een eervolle vermelding en later in het jaar nog een gouden medaille.
Vanaf 1904 is Jacob Kölsch bedrijfsleider van de “Pianoforte- und Flügelfabrik W. Hoffmann GmbH”. In 1910 wordt de bedrijfsnaam veranderd in “W. Hoffmann piano’s GmbH” en wordt August Kreißler procuratiehouder, die vervolgens in 1920 de leiding van het bedrijf overneemt, samen met instrumentenmaker Paul Schlese. In 1937/38 wordt de bedrijfsactiviteit stopgezet. Na 1945 wordt de productie weer opgepakt door de Euterpefabriek in Langlau. De W. Hoffmann piano’s en vleugels die uit De Lanlaufabriek kwamen waren van een absolute topklasse. Ook andere merken uit deze fabriek, al dan niet onder licentie gebouwd, stonden hoog in aanzien. Een tijd lang zijn hier Feurich, Fritz Kuhla, V. Berdux, Carl Otto, Haegele piano’s en vleugels gebouwd,
In 1991 heeft Bechstein de fabriek overgenomen behoort het merk W. Hoffmann tot de Bechstein-groep. De huidige Hoffmann piano’s en vleugels worden geassembleerd in de Tsjechische fabriek van Bechstein (voorheen Bohemiafabriek), waarbij de Profesional en Tradition volgens Larry Fine volledig in Tsjechië worden gebouwd terwijl de Vision wordt samengesteld met deels uit China geïmporteerde onderdelen.